Stimularea simțului tactil
Atingerea și manipularea obiectelor reprezintă una dintre cele mai importante modalități prin care copilul cu surdocecitate sau dizabilități senzoriale învață despre lumea înconjurătoare. Iată câteva sugestii prin care poți dezvolta simțul tactil și modul în care își percepe corpul bebelușul tău:
- Suflă pe mâinile copilului, ventilează cu evantaiul pe mâinile, picioarele, corpul lui.
- Utilizează obiecte reale pe care bebelușul le poate manipula și explora în condiții de siguranță.
- Folosește uleiuri de masaj blânde și sigure pentru copii, precum uleiurile de bebeluși. Atenție atunci când folosești uleiuri esențiale, în special în cazul bebelușilor și copiilor mici deoarece acestea pot fi foarte concentrate și pot provoca reacții adverse. Uleiurile esențiale, inclusiv uleiul de eucalipt, pot avea efecte puternice și pot declanșa crize de epilesie copiilor cu această afecțiune, reacții alergice sau iritații, mai ales în cazul copiilor cu pielea sensibilă.
- Poziționează întotdeauna copilul acolo unde se simte în siguranță, să poată atinge și ține lucrurile ușor, folosind ambele mâini.
- Folosește obiecte de uz casnic sigure, cum ar fi capace de tigăi, perii și linguri de lemn – adesea acestea sunt jucăriile cele mai bune!
- Plasează o varietate de obiecte din casă într-un coș sau cutie pentru ca cel mic să le exploreze. Obiectele cu texturi diferite, cum ar fi lemnul, metalul, cauciucul, hârtia, buretele, catifeaua etc. sunt mult mai interesante decât plasticul neted. Poți schimba obiectele din când în când, astfel încât copilul tău să dorească întotdeauna să exploreze conținutul. Copilul va folosi, de asemenea, gura pentru a explora obiectele, adesea prin lins sau mestecat. Nu ar trebui descurajat, deoarece acesta reprezintă un mod important prin care explorează și descoperă lumea.