Prematuritatea
Prematuritatea reprezintă nașterea unui copil mai devreme de termen. Astfel, un prematur este un nou-născut care s-a născut înainte de 37 de săptămâni, considerând că durata normală a unei sarcini este de 40 de săptămâni. Este important ca medicul neonatolog să acorde importanță prematurității, deoarece este asociată frecvent cu apariția complicațiilor și cu un grad crescut de mortalitate.
Nașterea prematură poate fi cauzată de o multitudine de factori, precum stare nutrițională deficitară, infecții, naștere prematură în antecedente, hemoragie, preeclampsie (hipertensiune arterială), diabet, un nivel ridicat de stres.
Există situații când nu se poate determina cauza care a condus la nașterea prematură. Exista posibilitatea ca bebelușul să fie născut prematur chiar dacă mama a respectat toate indicațiile medicului.
Unele femei pot avea un risc mai mare de a avea un copil născut prematur. Dintre factorii de risc care cresc incidența nașterii premature se află sarcină multiplă, istoricul de sarcini cu travaliu prematur, avortul în antecedente, o nouă sarcină la mai puțin de un an de la naștere, vârsta mamei, fumatul, utilizarea drogurilor, afecțiuni cardiace sau afecțiuni renale.
Pe baza analizei taliei, greutății și a perimetrului cranian, se stabilește vârsta corectată a nou-născutului. Pentru un nou-născut prematur, vârsta corectată este mai mică în comparație cu vârsta biologică. Acest aspect este important pentru medicul pediatru, întrucât astfel va putea oferi cele mai potrivite recomandări pentru o dezvoltare armonioasă a copilului.
Diagnosticul de prematuritate este stabilit de către medicul pediatru. Pentru ca un nou-născut să fie considerat prematur, este necesar a se lua în considerare în ce săptămână a fost născut. El trebuie să beneficieze de o echipă medicală formată din neonatolog, pediatru, neurolog pediatru, oftalmolog.
În acest fel, se stabilește un plan de intervenție optim, pentru a asigura dezvoltarea armonioasă a copilului. În primele zile de viață, bebelușul trebuie să fie îngrijit într-o unitate de terapie intensivă neonatală. Părinții sunt sfătuiți să fie în preajma nou-născutului. Studiile au demonstrat că interacțiunea dintre părinți și copii încă din primele zile contribuie la dezvoltarea celui mic.