Adaptarea mediului

Adaptarea mediului

Este important să adaptezi mediul acasă pentru a încuraja și susține dezvoltarea copilului tău. Pentru bebelușii cu surdocecitate sau dizabilități senzoriale, o iluminare suplimentară poate face mai ușoară explorarea mediului și interacțiunea cu acesta. Este important să creezi un mediu bine luminat și accesibil pentru ei.

Iluminatul slab și umbrele pot fi problematice pentru bebelușii cu surdocecitate/dizabilitate vizuală/pierdere de vedere, deoarece pot face dificilă detectarea obiectelor și explorarea mediului. Asigură-te că îmbunătățești iluminatul în toate zonele importante ale casei pentru a facilita interacțiunea bebelușului cu lumea din jurul său. În camera bebelușului, asigură-te că există suficientă lumină naturală. Deschiderea draperiilor sau a jaluzelelor în timpul zilei poate aduce lumina naturală în cameră și poate oferi bebelușului o experiență vizuală mai bogată.

În zona de joacă a bebelușului asigură-te că există suficientă lumină pentru a spori explorarea și interacțiunea cu jucăriile și obiectele din jur. Poți folosi lămpi de birou sau proiectoare de lumini colorate pentru a crea un mediu care să stimuleze vizual bebelușul.

Asigură-te că jucăriile și obiectele din zona de joacă sunt contrastante și ușor de detectat pentru bebelușul cu surdocecitate. Folosește jucării cu texturi variate și culori vibrante pentru a atrage atenția și a stimula simțurile tactile și vizuale ale bebelușului. În general, asigură-te ca mediul în care se dezvoltă bebelușul să fie sigur și adaptat nevoilor sale unice, inclusiv nevoilor sale senzoriale. Acest lucru poate include simplificarea și organizarea spațiului pentru a face mai ușor pentru copil să se orienteze și să interacționeze cu mediul său.

Recomandări legate de folosirea ecranelor 

Programele TV se desfășoară într-un ritm foarte rapid (chiar și cele destinate copiilor mici), care poate afecta dezvoltarea cognitivă, afectivă și limbajul copilului. Cu atât mai mult în cazul copiilor cu surdocecitate recomandarea este de a nu lăsa copilul singur la TV, de a nu lăsa televizorul pornit în camera în care se joacă sau doarme copilul. Atât TV-ul, cât și jocurile pe tabletă sau telefon sunt foarte stimulante din punct de vedere vizual și cu toate că cel mic poate părea foarte concentrat sau liniștit în timp ce privește ecranul, beneficiile asupra dezvoltării la această vârstă sunt dramatic mai mici decât efectele negative. În plus, calitatea sunetelor poate să nu fie suficient de bună pentru ca cei mici să audă clar ceea ce se vorbește. Pentru o durată scurtă de câteva minute pe zi, în funcție de vârstă, puteți urmări alături de copil un program potrivit, dând sonorul la minim și povestind copilului, în cuvinte simple, adecvate vârstei și nivelului lui de dezvoltare, ce se întâmplă pe ecran.

Solicită sprijinul specialistului în intervenție timpurie pentru a crea un mediu stimulativ în care copilul tău să aibă posibilitatea de a explora și de a învăța activ. Acest lucru poate include furnizarea de jucării și materiale adaptate, precum și oferirea de strategii, experiențe noi și interesante care să contribuie la creșterea încrederii și a siguranței sale, la dezvoltarea abilităților sale sociale, emoționale și cognitive.