Kinetoterapia
Kinetoterapia, sau terapia prin mișcare, îl va ajuta pe bebelușul tău să se dezvolte armonios, să se miște folosindu-și propriul corp într-un mod cât mai sănătos. Rolul kinetoterapiei este acela de a combate întârzierea în dezvoltare, de a-l ajuta pe copil să parcurgă stadiile de dezvoltare neuromotorie conform vârstei biologice, de a corecta anumite posturi vicioase și de a întări musculatura deficitară.
Activitățile de kinetoterapie pentru bebeluși urmăresc:
- - Parcurgerea stadiilor de dezvoltare neuromotorie: 0-3 luni, 4-6 luni, 7-9 luni, 10-12 luni – fiecare etapă fiind reprezentată de anumite achiziții motrice: controlul capului, postura păpușii, rostogolirea, poziția așezat, mersul în patru labe etc.
- - Dezvoltarea controlului postural – abilitatea bebelușului de a menține poziția corpului stabil în pozițiile dobândite, de a fi capabil să mențină o poziție antigravitațională, în spațiu.
- - Îmbunătățirea coordonării, controlului și echilibrului.
- - Dezvoltarea motricității fine – prinderea/apucarea/manipularea jucăriilor și obiectelor (dezvoltarea formelor de prehensiune* - se referă la utilizarea eficientă a tuturor degetelor în diferite acțiuni ale mâinii)
Pentru că tu petreci cel mai mult timp cu copilul tău, este foarte important să cunoști etapele de dezvoltare neuromotorie, abilitățile și deprinderile pe care bebelușul trebuie să le dobândească la fiecare stadiu de dezvoltare. Astfel poți sesiza orice rămânere în urmă/întârziere în dezvoltare încât să se poată interveni eficient și la timp (de exemplu: bebelușul tău nu-și poate susține capul/ nu reușește să se rostogolească/ nu reușește să se târască la vârsta la care majoritatea copiilor fac asta deja etc)
Stabilește rutine regulate și consistente în viața zilnică a bebelușului tău. Rutinele oferă predictibilitate și siguranță, ceea ce este crucial pentru dezvoltarea unui atașament securizant. Încearcă să oferi confort și îngrijire constantă în timpul acestor rutine.
Copiii au nevoie de securitatea persoanelor familiare, a rutinelor și a mediului. Prioritatea este stabilirea unei relații securizante cu bebelușul.