Ce este intervenția timpurie?

Ce este interventia timpurie

Intervenția timpurie înseamnă servicii și programe adaptate pentru a te sprijini în provocările pe care le întâmpini și a te ajuta să te  concentrezi  pe dezvoltarea bebelușului tău. Aceste servicii sunt concepute să identifice și să abordeze cât mai curând posibil eventualele întârzieri în dezvoltare și să ofere suportul de care ai nevoie pentru a depăși obstacolele. Specialiștii în intervenție timpurie pot oferi activități și strategii adaptate pentru copilul tău cu surdocecitate sau cu dizabilități senzoriale.

Intervenția timpurie se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani care prezintă întârzieri în dezvoltare datorate unor dizabilități de văz sau de auz, dizabilități senzoriale multiple sau surdocecitate, cu scopul de a le compensa și de a dezvolta la maximum potențialul copilului. Intervenția se aplică și copiilor cu vârste între 3 și 6 ani, care nu au beneficiat anterior de terapii specifice.

Serviciile specializate de intervenție timpurie se asigură prin activități de terapii specifice individuale, de tipul unu la unu, având părintele ca partener. Asta înseamnă că tu, ca părinte, vei fi implicat în toate etapele terapiei: evaluarea  copilului pe domeniile de dezvoltare, stabilirea obiectivelor și elaborarea unui plan personalizat de intervenție, desfășurarea activităților de terapie și evaluarea progresului copilului, fiind ghidat și sprijinit de către specialiști în intervenție timpurie pentru a continua lucrul cu copilul acasă.

Activitățile de intervenție timpurie  se pot desfășura atât în cadrul instituțiilor speciale de educație - centre de sprijin în intervenție timpurie, cât și la domiciliul copilului în prezența și cu participarea activă a părintelui.

Intervenția timpurie se va centra întotdeauna pe ceea ce poate copilul. Astfel, cunoașterea nivelului funcțional al copilului este esențială pentru alegerea tipului de activitate terapeutică și a mijlocului de comunicare cel mai potrivit.

Tipurile de terapii și activități de care poate beneficia copilul tău în cadrul programului de intervenție timpurie sunt: activități de comunicare, activități de educație senzorială și cognitivă, activități de orientare, mobilitate și stimulare motorie generală, activități de dezvoltare emoțională și socială, kinetoterapie. 

În continuare vom descrie, pe scurt,  în ce constă fiecare tip de terapie și îți vom oferi câteva recomandări și strategii privind modul în care poți sprijini procesul de dezvoltare a bebelușului în mediul său, acasă.